marți, 24 noiembrie 2009

Nu putem vorbi despre comunism la colţ de stradă!

Este filmul realizat de subsemnatul acum doi ani. A fost unul dintre primele proiecte despre memoria comunismului. Poate că şi acum, după mai multe cercetări şi lecturi în domeniu, pot spune că ar fi prea puţin să discutăm despre acest subiect doar la colţul unei străzi în aşteptarea autobuzului spre casă. Ar trebui să ne aşezăm şi să discutăm, mai pe îndelete, asupra a ceea ce a însemnat comunismul pentru majoritatea cetăţenilor României, şi nu numai. Care au fost influenţele acestui proiect politic, ideologic şi social asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor care au trăit în acea societate? Cum este influenţat prezentul de valorile sociale induse de regimul comunist? Oare se mai poate întoarce după douăzeci de ani de libertate? Ce înseamnă nostalgia după comunism? Este oare un lucru normal sau unul periculos?

Acum, după ce youtube permite o postare a imaginii la o calitate mai bună, am încărcat filmul în trei părţi (a câte 10 minute fiecare).

Cred că încă este unul actual. Nu văd o schimbare majoră în societatea românească după doi ani de la Condamnarea Comunismului. Statul încă nu încurajează tinerii regizori şi cercetători să realizeze cât mai multe filme/cercetări despre comunism care să fie distribuite în şcoli şi să facă subiectul a cât mai multor dezbateri pe marginea acestei chestiuni. În continuare, tinerii nu ştiu mai nimic despre comunism, iar memoriile celor care au trăit în acea societate tind să devină unele frumoase – „Chiar dacă nu aveam ce mânca, ne era frică de miliţie sau securitate – a fost frumos! am fost tineri şi am făcut doi copii care astăzi sunt sănătoşi şi frumoşi. Da… şi ce revelion frumos am avut în 1986 – am făcut rost şi de o bucată de 2.5kg de carne de porc, am făcut o piftie bună….”

Vizionare plăcută!

Avertisment!

În film nu veţi regăsi un răspuns cu privire a ceea ce a fost comunismul, sau ce este de făcut cu privire la acesta – ci veţi regăsi mai multe întrebări la care ar trebui să gândiţi singuri răspunsuri. Este un film de la care au pornit mai multe dezbateri. Unele dintre ele au dat naştere la unele articole ştiinţifice, altele la producerea unui nou film sau a unor noi prietenii.

Mulţumiri celor care au participat la filmări, dezbateri, comentarii şi celor care au susţinut aceste dezbateri oferindu-mi săli pentru proiecţii, laptop, cameră video, proiector, chiar şi boxe – un film sărac în bani – bogat în prieteni şi parteneri de încredere.







sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Locuri Memoriale şi Acţiuni întreprinse în acest sens la Berlin

Berlin. 20 de ani de la căderea zidului.

Aceeaşi actori, în acelaşi loc (9 noiembrie 2009) - Poarta Brandenburg şi un alt zid construit dintr-o sută de mii de piese de domino. A căzut şi acesta.







 Berlin 20 de ani de la scăparea de socialism. Alexanderplatz.

Astăzi (12 noiembrie 2009) expoziţii de fotografii, texte, materiale video si audio. Aşa cum ar trebui să fie un Loc Memorial. În Bucureşti vom avea o astfel de atitudine, ceva mai târziu, remarc faptul ca încă nu suntem pregătiţi de aşa ceva.