marți, 13 aprilie 2010

Pelerinaj la mănăstirea Cernica

11 aprilie 2010, ora 8 dimineața. Trafic greoi prin gropile patriei. Împreună cu Mirel Bănică merg spre mănăstirea Cernica. La ieșirea din București mai luăm doi pasageri – două băbuțe simpatice cu flori roșii și sacoșe portocalii (rămase din campania prezidențială). Ele ne anunță că „sfintele moaște” au fost scoase de ieri dimineață, pe când noi știam că ar fi trebui să fie scoase seara și nu dimineața… ne mai informează că, tot ieri, nu era multă lume, iar ele au stat la coadă foarte puțin. Se plâng de greutățile de zi cu zi și de clasa politică, dar se bucură că anul acesta în timpul campaniei au primit zahăr și găleți: măcar au primit ceva „util”. Astăzi nu mergeau la Cernica, ci la bisericuța din curtea fabricii de panificație Titan….le-am lăsat la destinație, iar noi am mers mai departe.. Am ajuns la mănăstire –ce am observat, am și filmat. Pentru atmosferă, împrejurări și imagini vezi filmulețul.

După patru ore de stat la coadă plecăm spre casă tot așa cum am și venit – cu doi pasageri – de data aceasta doi bătrânei foarte prietenoși. Atunci când am oprit în dreptul lor, am strigat, ca și la venire – „luăm doi pasageri fără bani” – bătrâneii la urcare au ținut să le confirmăm dacă este gratis căci altfel ei „sunt pensionari și așteptă RATB-ul”… Aceștia zic că a fost frumos la mănăstire, că sunt mari probleme în țară, iar copii lor sunt plecați în Canada de zece ani. Au fost și ei vara trecută în Canada. Le-au plăcut drumurile și viața pe care o au emigranții români acolo. Vor merge să-și viziteze copii și anul viitor.

Vom mai merge și noi la astfel de pelerinaje.












2 comentarii:

sorin andreica spunea...

Mi-a placut.Călugării şi călugăriţele sunt cei mai evlavioşi pentru că şi-au inchinat viaţa domnului în mânăstiri.Ceilalţi,nu toţi,poziţie socială,averi.
cu respect

Valeriu Antonovici spunea...

Mulțumesc. Acesta a fost doar un film de „observație” sper să fac altul cu interviuri și interpretări.