luni, 4 noiembrie 2019

Puterea arhivelor în epoca digitală

Era digitală aduce lumea mai aproape de fiecare individ în parte. Cu o expresie de acum larg consacrată, informații cu un spectru uriaș de cuprindere se află acum ”la un click distanță” de potențialii beneficiari. E un fenomen de estompare în virtual, nu doar a granițelor geografice, ci și a celor temporale.
Studii care, cu numai câțiva ani în urmă, presupuneau obținerea prealabilă a unor granturi substanțiale și luni sau chiar ani de peregrinări prin arhive și biblioteci din orașe sau țări diferite, se pot realiza acum din fața computerului, accesând direct bazele de date ale instituțiilor de arhivă, site-uri de tipul Europeana.eu sau, pur și simplu, faimosul Google.
Ne face însă acest aflux fără precedent de informații cu adevărat mai puternici, adică mai avizați și mai pregătiți pentru înțelegere? Și, dacă puterea informației nu derivă direct din simplul acces la ea, cum ar trebui procedat pentru ca acest acces să reprezinte un atu real pentru cercetător sau student? Abolește internetul clasica critică a surselor, o simplifică sau, dimpotrivă, o complică? În ce constau schimbările paradigmei de cercetare în contextul revoluției presupuse de accesul on-line la documentele de arhivă?
La aceste întrebări și la alte câteva din aceeași categorie vom încerca să răspundem în cadrul seminarului din 6 noiembrie 2019, împreună cu dr. Alina Pavelescu, istoric și arhivist, director adjunct al Arhivelor Naționale.

Niciun comentariu: