vineri, 27 februarie 2009

Târgovişte, Ceauşescu, istorie, memorie şi realitate

Am fost acum câteva zile la Unitatea de Jandarmerie în care a fost ţinut procesul soţilor Ceauşescu. Este o clădire veche, nefuncţională de câţiva ani – un loc uitat de toţi şi de toate – dar care ar putea deveni, şi oficial, un LOC MEMORIAL, de altfel pe youtube găsim imagini din acele zile parcă uitate de istorie. Chiar dacă la acel zid la care a fost împuşcaţi cei doi tirani mai sunt câteva lumânări, noi încercăm să uitam ce a fost acolo, ce s-a întâmplat cu cei doi regi. De altfel sunt de părere că anume acolo ar trebui să se ţină primele lecţii de istorie, primele cursuri de ştiinţe politice – ca viitoarele elite ale României să vadă că daca nu respecţi legile, bunul simţ şi cetăţenii acestei ţări – istoria te uită, dar nu te iartă, sau invers… noi din păcate uitam şi cele mai crunte lecţii, iar de ceva timp nici nu mai mergem la cursuri.Acea cameră rece, acele holuri, acel perete găurit de gloanţe – vorbesc singure… nu voi scrie mai mult… imaginile vorbesc de la sine. Am schimbat şi cu domnul Vladimir Tismăneanu câteva impresii care se regăsesc în acest moment pe blogul său.
http://tismaneanu.wordpress.com/2009/02/26/lieus-de-memoire/As mai adăuga următoarele - nu ştiu cu ce ar trebui sa începem în legătură cu salvarea acestei lecţii, dar sigur nu trebuie să lăsăm liniştea din presa,de pe bloguri şi din manualele de istorie să întunece aceasta parte a trecutului recent.
Personal aş face câteva filmuleţe, memorii ale participanţilor direcţi la acele evenimente - as pune cate un monitor/tv în toate acele camere ale Unităţii de Jandarmerie şi aş aduce studenţii si elevii in lunile de iarna să stea măcar 5 ore la un astfel de curs intensiv.

4 comentarii:

Daniel spunea...

inca o initiativa interesanta, mai ales momentul cu proiectiile in spatiul evenimentelor de altadata.. Mult ucces!

Anonim spunea...

excelent, sunt total de acord ca trebuie pastrate astfel de locuri, protejate si valorificate. cum putem face asta? autoritati locale? transformare in muzeu?

marlene

Dan Gheorghe spunea...

ai perfecta dreptate. sa nu ne uitam istoria. dar lumea de azi e parca prea obosita si ocupata cu alte lucruri. si riscam sa repetam trecutul. sa nu uitam ce se intampla acum in basarabia. acolo e trecutul acela de care am scapat in '89, acel comunism feroce.

Anonim spunea...

de ce nu:)