vineri, 11 februarie 2011

Fenomenul Pitești - traumă, memorie, negare, glumă și apoi „o viață normală”

La începutul lunii octombrie 2010 am participat la Simpozionul Internaţional Experimentul Piteşti - Reeducarea prin tortură, ediția a X-a. În cadrul acestuia am ascultat câteva prelegeri, mărturii, analize, am luat parte la câteva dezbateri pe tema – merită sau nu să fie iertați torționarii și turnătorii? -, am vizitat pușcăria și am realizat câteva interviuri cu foști deținuți politici. Nu am găsit un anume răspuns la toate întrebările mele/și ale celor de acolo, dar știu că dacă voi publica cât mai multe mărturii vom fi mai mulți cei care căutăm acel răspuns.

Luna trecută am postat un interviu cu Dl. Prof. Univ. Dr. Ilie Popescu, fost deportat în Siberia. Astăzi public pe blog un interviu cu George Cușa – deținut politic, aromând (părinții veniți din Grecia), născut pe 22 februarie 1926. În momentul în care a fost arestat (vezi și video) era student la două facultăți în București. A fost în vizorul Securității pentru că atât în satul natal din Dobrogea, cât și în București, a avut legături cu Frățiile de Cruce.

Atunci când aveți puțin timp liber merită să urmăriți aceste interviuri în care veți simți nu doar durerea, ci și bucuriile acestor oameni din anii detențiilor. De asemenea veți constata ce își mai amintesc, dar și ce au uitat (adică povestesc anumite episoade trăite în viața lor, dar aflate de la alții sau citite din dosarul de la CNSAS, dar șterse din memoria lor), nu doar detașarea de durere, ci și împăcarea cu trecutul din viața lor.

Puteți regăsi mai multe interviuri despre Fenomenul Pitești pe următoarea pagină: http://www.experimentulpitesti.org/public/video-clipuri/ eu voi prelua doar două mărturii.

Recomand și această pagină de internet: http://www.fenomenulpitesti.ro/ Mărturii: http://www.fenomenulpitesti.ro/video

Recomand și documentarul "Demascarea", în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureșan. Filmul este o co-producție a Fundației Arsenie Boca, Institutul de Investigare a Crimelor Comunsimului și Memoria Exilului Românesc, AGER Film și http://www.fenomenulpitesti.ro/.
3 comentarii:

Anonim spunea...

Ma bucur sa gasesc aceasta noua postare!

Valeriu Antonovici spunea...

Mulțumesc.
V.A.

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!