luni, 24 ianuarie 2011

Mărturii din IADUL sovietic

Mai jos se regăsește un interviu cu Dl. Prof. Univ. Dr. Ilie Popescu, fost deportat în Siberia de puterea stalinistă. Interviul este atât de plin de imagini, povești, context și emoții, încât nu am intervenit la montaj cu efecte speciale sau cu suprapuneri de materiale video, foto sau sonore. Acestea pot fi găsite la o simplă căutare pe youtube. În acest sens nu voi repovesti sau contextualiza aici ceea ce se poate vedea și auzi în cele trei filmulețe de mai jos.

Sper să fie auzite și să nu să se mai repete acea perioadă neagră.

Din păcate sonorul la primele minute este bruiat de un foșnet (rezultat în urma contactului microfonului cu sacoul intervievatului).. îmi cer scuze pentru acest inconvenient…

Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori universitari din Cernăuţi , românul Ilie Popescu, îşi aminteşte astfel despre ,,Drumul său spre Golgota’’.


,,Când familia noastră s-a întors din surghiun, a trebuit să renaştem ca pasărea Phoenix,fiindcă în casă şi pe lângă casă şuiera vântul. Rudele ne-au adus câte ceva de ale gurii şi haine, dar familia noastră era numeroasă(9 suflete) şi n-au putut să ne ajute tot timpul. Eu cu Mircea şi Dragoş ne-am hotărât să ne ducem să-i argăţim pe alţii, deşi până la deportare puteau alţii să ne argăţească pe noi. Eu am fost argat trei ani. Peste multe decenii voi scrie cinci cărţi de cugetări versificate şi comentate (864 la număr), unde voi spune în una din ele: ,,Să n-ajungi argat/La cel zgârcit şi bogat’’

Cercetând şi destinul altor deportaţi , universitarul Ilie Popescu rememorează întâmplările tragice prin care au trecut aceştia. (sursa citatului: http://vaduva.ablog.ro/2009-09-24/am-fost-argat-trei-ani-i-aminte-te-universitarul-ilie-popescu-din-cern-u-i.html)


Niciun comentariu: