sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Povestiri din Bărăgan. Amintiri din "Siberia" românească. Joi, 7 noiembrie, premiera filmului la Muzeul Ţăranului Român


În 2011, am iniţiat un proiect despre deportarea în Bărăgan. Proiectul aflat în plină desfăşurare a înregistrat prima sa realizare prin finalizarea filmului documentar „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească” a cărui proiecţie oficială a avut loc joi, 7 noiembrie 2013, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Le mulţumim tuturor martorilor acestui fenomen, care au ales să depună mărturie în faţa camerei, făcând astfel publică dramaticele lor poveşti, adevărate lecţii de viaţă pentru noi toţi. 

Le mulţumim deasemenea celor care ne-au sprijinit financiar, moral sau academic. Fiecare bănuţ, încurajare şi sfat ne-a dat încrederea că proiectul nostru este mai mult decât necesar şi că suntem pe calea cea bună. 

Filmului documentar de 55 de minute i se va adăuga o carte de memorii şi de analiză a fenomenului, numeroase dezbateri şi proiecţii în toată ţara. 

Toate interviurile realizate vor fi arhivate şi puse la dispoziţia generaţiilor viitoare pe un site public ce va putea fi accesat gratuit. 

Vom realiza şi o serie de DVD-uri ce vor fi donate tuturor bibliotecilor publice din ţară şi din străinătate. 

Dacă regimul comunist din România a construit o închisoare în aer liber, a instituit teroarea şi tăcerea, noi încercăm să eliberăm amintirile reprimate ale deportaţilor, să informăm şi să contribuim la o justiţie morală printr-un video-apel la memorie.   
 
©Valeriu Antonovici şi Claudia Dobre  

Niciun comentariu: